Thuisbatterijen

Thuisbatterijen om zowel overtollige zonnestroom als netstroom op te slaan om zo het huis te voorzien van (zonne)stroom op de duurste momenten.

Verder lezen

Thuisbatterijen

Ondanks dat de afbouw van de salderingsregeling in februari door de eerste en tweede kamer is verworpen, zien we toch meer vraag naar thuisbatterijen. Verschillende energiemaatschappijen zijn met terugleverkosten aan het rekenen, waardoor sommige consumenten enkele honderden euro’s extra moeten betalen simpelweg omdat ze opgewekte zonnestroom terugleveren aan het net.

Door een thuisbatterij heb je de mogelijkheid om deels je eigen opgewekte stroom van de zonnepanelen op te slaan. Hiermee zorg je ervoor dat je minder teruglevert aan het net, wat resulteert in een lagere energierekening. Daarbij weten we dat de salderingsregeling zal verdwijnen, we weten echter niet zeker wanneer. Het idee van de thuisbatterij is dat je elke 24 uur één laad- en ontlaadt cycli draait met het doel om het eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom te maximaliseren om zo de terugleverkosten te verlagen.


Dynamische energiecontracten

Naast het maximaliseren van het eigen verbruik, heeft een consument ook de mogelijkheid om te handelen met stroom middels een dynamisch energiecontract. Dynamische energiecontracten voor stroom kenmerken zich dat de stroomprijs ieder uur fluctueert. Het tarief wordt bepaald op de EPEX (handelsbeurs) middels vraag en aanbod.

Zo zien we dat de vraag en daarmee ook de prijs van stroom, hoog is aan het begin van de avond. Dit is natuurlijk logisch omdat het gros van werkend Nederland tussen 17:00 en 18:00 thuis komt en zijn elektrische apparaten in huis gebruikt. Daarentegen is de stroomprijs tussen 10:00 en 16:00 van maandag tot vrijdag vaak lager simpelweg omdat de vraag naar stroom relatief laag is en de zonnepanelen de meeste zonnestroom genereren.

Met de combinatie van een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract heb je ook de mogelijkheid om netstroom op te slaan op de meest prijsgunstige momenten. Zelfs als de zon niet schijnt en je zonnepanelen onvoldoende opwekken om al je elektrische apparaten, maar ook je thuisbatterij te laden, kan je de thuisbatterij laden via netstroom. Op bewolkte dagen bij harde windstoten kan de stroomprijs ook laag zijn door een overschot aan stroom door windenergie. Een eigenaar van een thuisbatterij kan dan zelfs op bewolkte dagen een laad- en ontlaadcycli draaien. Netstroom kan ’s nachts ook relatief goedkoop zijn. Zo zou je zelfs twee volledige laad- en ontlaadcycli kunnen draaien.

  • Tussen 02:00 uur en 04:00 uur laad je de batterij via netstroom
  • Tussen 06:00 uur en 08:00 uur ontlaad je de batterij naar het net en of gebruikt stroom in huis
  • Tussen 10:00 uur en 15:00 uur laad je de batterij via zonnestroom
  • Vanaf 18:00 uur ontlaad je de batterij doormiddel van elektrische apparaten in huis

Via de software van SolarEdge kan iedere eigenaar van een batterij zelfs de batterij instellen op basis van prijzen per kWh en tijden. Consumenten in het bezit van een dynamisch energiecontract weten 24 uur van tevoren wat de prijzen zullen zijn voor de volgende dag. We kunnen natuurlijk niet garanderen dat bovenstaande situatie iedere dag rendabel zal zijn omdat het verschil in de stroomprijs niet iedere dag groot genoeg zal zijn om een laad- en ontlaadcycli te laten draaien. De consument heeft in samenwerking met SolarEdge zelf de autonomie om beslissingen te maken wanneer de batterij netstroom dient te onttrekken en wanneer hij deze ontlaad.


Mogelijkheden thuisbatterij

In de basis wordt er altijd DC-stroom, ook wel gelijkstroom, opgeslagen in de batterij. Echter worden er ook “zogenaamde” AC-gekoppelde opslag methoden aangeboden.

De batterijoplossingen van SolarEdge zijn nagenoeg altijd DC-oplossingen. Het voordeel hiervan is dat dit de meest efficiënte vorm van opslag bedraagt aangezien je maar één conversie hebt van stroomwisseling, namelijk van DC naar AC. Bij AC-gekoppelde opslag vindt 3 maal een conversie plaatst. Voor een schematische weergave zie hieronder:


AC versus DC Batterij Opslag

Daarbij willen we duidelijk maken: Alle batterijen die we kennen in de markt zijn DC batterijen. Wanneer praten we dan over een AC batterij? Heel eenvoudig. Er zijn fabrikanten die een omvormer in de behuizing inbouwen of een “retrofit” omvormer in de buurt van de bestaande installatie plaatsen en hierdoor zeggen een AC batterij te leveren. Het gemakkelijke van een AC-gekoppelde batterij-oplossing, is dat bij ieder systeem een batterij kan worden gekoppeld. Bij DC-gekoppelde oplossingen heb je ten alle tijden een bidirectionele omvormer nodig en je bent vrijwel altijd gebonden aan slechts een minimum aantal merken.

Momenteel bieden we beide opties aan


Hoog voltage versus laag voltage

Naast een AC of DC oplossing, heb je ook verschillenen in hoog voltage (400 volt) en laag voltage (48 volt, laagspanning) batterijen. Hoog voltage batterijen hebben minder last van weerstand en zijn minder dikke kabels nodig. Daarbij zijn deze batterijen ook efficiënter in het verlies in omzetting. Het nadeel is dat over het algemeen de kosten van een hoog-voltage batterij duurder is in aanschaf.


Soorten thuisbatterij

Er bestaan verschillende soorten batterij-oplossingen, denk aan zoutwaterbatterijen, loodzuurbatterijen en lithium-ionbatterijen. Momenteel bieden we alleen lithium-ionbatterijen aan die allemaal voldoen aan de strengste UL9540A veiligheidseisen.

Vragen over onze mogelijkheden?

Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan